Sol LeWitt in de Piemonte

Toen we het in de reisgids lazen waren we verbaasd. Een werk van Sol LeWitt in de heuvels van de Piemonte? Zijn grote muurschilderingen met kleurige strakke banen en vlakken kenden we uit het Stedelijk en het Haags Gemeentemuseum, waar ooit een van zijn muurschilderingen werd weggehaald, omdat het ‘ging om een conceptueel werk dat niet door de kunstenaar zelf was vervaardigd’. Na veel protest is het weer aangebracht, maar ook toen niet door Sol LeWitt zelf. Die ging namelijk uit van het principe dat het in de kunst niet gaat om de hand van de kunstenaar, maar om zijn ideeën. Zo liet hij zijn werk op basis van nauwkeurige aanwijzingen en diagrammen meestal door anderen uitvoeren. Hij overleed in 2007, maar nog steeds worden er aan de hand van zijn genummerde ontwerpen muurschilderingen gemaakt. Ik vind het helemaal geen gek idee, zo zijn deze kunstwerken niet onvervangbaar en kunnen er meer mensen van genieten. Want van de aanblik van een muurschildering van Sol LeWitt word je heel vrolijk.

muurschildering Stedelijk Museum, Sol Lewitt

muurschildering Stedelijk Museum, Sol Lewitt, 2003. c/o Pictoright Amsterdam/Stedelijk Museum Amsterdam


Five degrees of scribbles: A cube without a cube; A cube without a corner. Black pencil, August 2005.
video: Massachusetts Museum of Contemporary Art

Na een rit over hobbelige zandwegen arriveerden we inderdaad in een wijngaard bij een met heldere kleurvlakken bewerkt kapelletje, het kon niet missen, dit was duidelijk een Sol LeWitt, volgens de beschrijving eigenhandig door de kunstenaar beschilderd. Naast een oude schuur stond het daar als een juwelenkistje te stralen in de middagzon. Een klein wonder, zomaar in de heuvels van de Piemonte.

La Capella

Capella, 1999, foto http://blog.travelmarx.com

Capella

Capella, foto http://blog.travelmarx.com

toegangsdeur Capella

toegangsdeur Capella, foto http://blog.travelmarx.com

Naar eigen zeggen is LeWitt met heldere kleuren gaan werken na het zien van de fresco’s van Giotto in de Scrovegnikapel in Padua. Ook Giotto voerde niet alles eigenhandig uit, dat liet hij deels aan zijn leerlingen over, in die tijd heel gewoon. Toch wordt het werk in zijn geheel aan Giotto toegeschreven, al heeft de meester niet alles zelf aangebracht.

padua2

fresco’s van Giotto in de Scrovegnikapel, plm. 1305, Padua

 

Capella di Sol LeWitt e David Tremlett, Brunate, La Morra 1999

 

Een reactie plaatsen

Opgeslagen onder Geen categorie

Plaats een reactie